Tratarea cancerului si simptome


 

lupta impotriva cancerului

lupta impotriva cancerului

 

Efecte, simptome, recomandari:


Chimioterapia reprezinta o metoda terapeutica folosita in tratamentul cancerului. Ea consta in administrarea unor medicamente speciale, numite citostatice, cu scopul de a distruge celulele canceroase.
Se stie ca celulele normale se dezvolta si mor intr-un mod bine stabilit, controlat de organism. Cancerul survine cand celulele devin anormale, isi pierd functia si se divid necontrolat si dezordonat. Chimioterapia intervine tocmai pe aceste celule cu un ritm de inmultire foarte rapid, oprindu-le dezvoltarea si multiplicarea in unul sau mai multe momente ale ciclului lor de dezvoltare.
Chimioterapia poate include si alte tipuri de medicamente decat cele citostatice, care impiedica inmultirea celulelor canceroase.
In functie de tipul de cancer, de localizare, stadiu si evolutie, chimioterapia poate fi folosita pentru:
– Vindecarea cancerului;
– Stoparea extinderii cancerului;
– Incetinirea evolutiei cancerului;
– Distrugerea metastazelor;
– Distrugerea celulelor canceroase care au mai ramas dupa indepartarea chirurgicala a tumorii;
– Ameliorarea sau eliminarea simptomelor cauzate de cancer.
Chimioterapia consta in administrarea pe diferite cai a medicamentelor citostatice, la anumite intervale, cu o anumita frecventa, in dozele, schemele terapeutice si combinatiile stabilite de medic. Se poate face intravenos, oral, intramuscular, subcutanat sau localizat.
Inainte de administrarea citostaticelor se vor efectua analize pentru verificarea organismului. Schemele sunt particularizate pentru fiecare bolnav in parte.
Chimioterapia se mai poate face direct asupra organului afectat, sau chiar direct in tumora, pentru a se obtine o concentratie mai buna a citostaticului la nivelul tumorii.
Efectele adverse aparute in urma tratamentului chimioterapic sunt consecinta mecanismului prin care citostaticele functioneaza. Cele mai frecvente reactii adverse ale chimioterapiei: caderea parului, senzatia de greata si varsaturile, astenia (datorata anemiei), sangerari, producerea de infectii si uneori scaderea apetitului. In afara acestora mai sunt si alte organe care sufera in urma chimioterapiei: inima, rinichii, vcezica urinara, plamanii si sistemul nervos.
In timpul tratamentului cu citostatice se mai recomanda: sa evitati consumul unor cantitati prea mari de alimente si sa va alimentati cu cantitati mici de mancare de mai multe ori pe zi, decat doua trei mese bogate. Beti lichide inainte sau dupa masa in loc sa le consumati in timpul mesei. Evitati mancarurile grase, prajite, prea dulci sau prea condimentate.
Beti sucuri naturale, neacidulate, preferabil fara zahar. Consumuati alimente si bauturi usor digerabile sau alimente care au putut fi consumate in alte afectiuni care au produs greta (precum gripa). Odihniti-va doua trei ore dupa masa pe un scaun si evitati sa va intindeti in pat imediat. Evitati mirosurile care va deranjeaza precum fum de tigara, parfumuri.
Caderea parului (sau alopecia) este un efect advers destul de frecvent al chimioterapiei, care desi nu este la fel de grav ca alte reactii adverse, are un impact psihologic puternic asupra persoanei respective, mai ales daca este o femeie. Alopecia survine dupa a 10-a zi de terapie.
In urma chimioterapiei parul poate deveni mai rar sau poate cadea in totalitate, insa va creste la loc dupa incheierea tratamentului. Caderea parului se poate manifesta pe toata suprafata corpului, nu numai pe cap. Parul poate creste mai des, poate avea o alta culoare si isi schimba textura. Ce pot face in acest caz?  citeste aici
Un alt efect advers este oboseala, care se datoreaza anemiei, adica scaderii numarului de globule rosii din sange. Aceasta este cauzata de afectarea maduvei osoase de catre chimioterapie. Puteti ameliora starea de slabiciune datorata anemiei prin perioade mai lungi de odihna si printr-o dieta echilibrata. De multe ori organismul necesita o transfuzie de sange pentru cresterea numarului de hematii.
Riscul de a face infectii este mai mare pentru persoanele care fac chimioterapie pentru ca in afectarea medulara, alaturi de globulele rosii, scade si numarul de globule albe, responsabile de lupta impotriva infectiilor. Este importanta preventia infectiilor in aceasta perioada prin: spalarea mainilor cat mai des pe parcursul zilei; pastrarea distantei fata de persoanele cu boli contagioase, evitarea oricaror zgarieturi sau taieturi; spalati imediat taieturile si zgarieturile cu apa calduta, sapun si antiseptic; nu va faceti vaccinuri decat dupa ce verificati ca sunt permise in timpul chimioterapiei.
Administrarea de citostatice da: leucopenia, trombocitopenie, anemie si se instaleaza din a 8-a zi a tratamentului. Daca in cursul tratamentului initial numarul total de leucocite scade sub 3.000 leucocite/mm3 sau cel al trombocitelor scad sub 80000 trombocite/mm3, tratamentul trebuie suspendat temporar pana la refacerea leucocitelor si trombocitelor.
In urma chimioterapiei mai scade si numarul de plachete sau celule responsabile de coagularea sangelui si de aceea, sangerarile sunt mai frecvente, de aceea este bine sa evitati contuziile, lovirile de orice natura, chiar si cele usoare; sa nu consumati bauturi alcoolice; sa folositi o periuta de dinti moale; sa nu luati medicamente inainte de a va intreba medicul (inclusiv aspirina, ibuprofen); si sa aveti grija sa nu va intepati cand folositi foarfeca, ace, cutite.

Administrarea chimioterapicelor se face sub stricta monitorizare a H.L.G., V.S.H. si a altor analize stabilite de medicul curant.

Diareea apare ca urmare a afectarii celulelor intestinale. Pentru a controla diareea, consumati cantitati mici de alimente de mai multe ori pe zi, evitati macarurile cu fibre si consumati mai multe alimente cu continut scazut in fibre. Evitati cafeaua, ceaiul, dulciurile, laptele si produsele lactate. Intrucat diareea produce pierderi de potasiu este recomandat sa cosnumati produse bogate in acest element: banane, portocale, caise, cartofi. Este important sa consumati si multe lichide daca aveti diaree pentru a compensa pierderile. Puteti folosi sucul de mere, apa, ceai slab, supa strecurata, insa nu bauturi carbogazoase.

 

Ai un sfat in plus? Ai trecut prin asta? Lasa recomandarea ta sincera!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.