Testare Papanicolau gratuită, în cadrul Programului Naţional de screening al Ministerului Sănătăţii


 

Dragile mele, poate nu stiati ca din anul 2012 Ministerul Sanatatii a implementat un program national pentru depistarea cancerului de col uterin cât mai precoce, pentru îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş Papanicolau încadrul programului gratuit al MS care se desfăşoară pe o perioadăde cinci ani.”

Potrivit ministrului, paşii pe care trebuie să-i urmeze o pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli:

„Ea se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise către centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”, a mai spus ministrul.

Ca să poata primi rezultate concludente trebuie să evite contactul sexual, spălăturile şi tratamentele intravaginale cu 48 de ore naintea recoltării. De asemenea recoltarea se face în afara perioadei menstruale şi la minim 1,5 luni de la o naştere sau o altă intervenţie ginecologică. Recoltarea în sine durează doar câteva minute şi nu este dureroasă.

In Constanta, una din clinicele particulare care participa la acest program national de testare  Papanicolau gratuita este Medstar 2000( Str. Lahovari, 41; Telefon: 0241-638.251, 0722.574.250) Daca mai sti astfel de clinici te rog sa lasi un comentariu mai jos putin.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.