Unii oameni au renuntat la spalarea parului cu sampon si balsam din comert, in favoarea unui stil de viata mai natural, unii folosesc doar apa iar altii folosesc inlocuitori si se spala cu o frecventa mai redusa.
Spălarea în fiecare zi nu este necesara. Nu e nevoie sa spalam parul in fiecare zi, indiferent dacă sunt sau nu folosite samponele din comert.
Potrivit unui studiu realizat de Proctor and Gamble, americanii isi spala parul, in medie, intre patru si cinci ori pe săptămână, de doua ori mai mult ca cei din Italia și Spania. Cat de des spalati parul depinde de tipul de par pe care il aveti si de preferintele personale. Persoanele cu parul subtire si scurt necesita spalari mai dese deoarece sebumul ajunge mai repede pe firele de par iar acesta se ingrasa imediat. Cei cu parul gros si cret nu sunt nevoiti sa repete procedura atat de des, deoarece parul lor necesita o perioada de timp mai indelungata pana sebumumul ajunge pe firele de par.
Fie ca folositi produse pur naturale sau folositi doar clatirea cu apa, va pastrati scalpul curat departe de produsele din comert. Daca va ingrijorati de balanta ph –ului, scalpul are un ph de 4,5 la 5,5, in functie de genele tale, stilul de viata, dieta, produsele pe care le folositi inclusiv de apa de la robinet.
Sunt studii de caz care sustin ca sampoanele cu ulei, care sunt intens promovate pe piata, au creat o nevoie falsa pe care oamenii au coniderat-o necesara pentru imbunatatirea calitatii parului .
Se pot economisi foarte multi bani daca stii sa iti alegi corect samponul si iti cunosti tipul de par.
De obicei, există înlocuitori ai samponului cum ar fi bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă care ajuta la imbunatatirea scalpului, iar ca inlocuitor pentru balsam ar fi oțetul de mere diluat cu apă. Există o perioadă de detoxifiere sau de tranziție, prin care parul tau poate depasi stadiu de degresare. Diferiti bloggeri au confirmat acest lucru, iar aceasta cura poate dura de la câteva zile, la o lună-două până la trei luni. Parul tau poate fi gras, rigid, lipicios, uscat, sau o combinație a acestora in tot acest timp. Dar în cele din urma, rezultatele se vor vedea, iar parul va fi moale, suplu și sănătos.
Teoria principala este ca sampoanele care promoveaza degresarea nu fac decat sa creasca nivelul sebumului, si ca urmare induc nevoia de a spala parul cat mai des posibil. Acesta nu este un studiu stiintific, sunt doar niste investigatii bazate pe probleme ale scalpului si ale firului de par. De cat de des se ingrasa parul si scalpul variaza de la persoana la persoana.Spalarea parului mai rar nu va schimba sau incetini degresarea.
Samponul a fost inventat abia in anii 1930, deci am supravietuit foarte mult timp si fara el. Scopul samponului este sa inlature transpiratia, sebumul, produsele de styling, mirosurile si murdaria. Balsamul are rolul de ai da stralucire parului. Exista multe variante de balsam specific pentru anumite tipuri de par cum ar fi cel uscat, gras,pentru matreata sau pentru a-ti proteja culoarea parului. Cu toate acestea, unii oameni se tem că e plin cu substanțe chimice nocive.
Vom aborda cateva preocupari comune :
Cele mai multe șampoane au detergent alcalin in ele. În timp ce cuvântul „detergent” poate parea ingrijorator pentru ca ne duce cu gandul la cel de spalat haine ,ei bine acesta se comporta ca un „aspirator”, și evident, diverse concentrații de detergent, au scopuri diferite. Detergentul pur prezent in sampon poate duce la degradarea parului. Din acest motiv, in sampoane trebuie adaugate substante acide pentru a mentine balanta ph-lui.
Sulfatii ca Sodium Laureth ,agentii spumanti, sunt considerati mai siguri pentru par. Zvonul că sulfații cauzeaza cancer este nefondat.
Parabenii au fost in centrul unor controverse in ultimii ani. Iata ce trebuie sa stii despre parabeni. Parabenii sunt substante conservante sintetice, regasite intr-o mare varietate de cosmetice si produse pentru ingrijire corporala. Rolul parabenilor este de a prelungi termenul de valabilitate al produselor, care nu ar rezista mai mult de cateva zile fara acesti conservanti. Despre parabeni nu s-a demonstrat că sunt cancerigeni pentru om. Însă este cunoscut faptul că aceştia nu sunt metabolizaţi complet şi eliminaţi din corp, ci pot rămâne în interiorul celulelor, afectând funcţionarea organismului. (http://www.andreearaicu.ro/frumusete/recomandari/sfaturi/ce-trebuie-sa-stii-despre-parabenii-din-cosmetice )
Parabeni poate imita estrogen în organism, și un studiu din 2004 a constatat că au fost prezente in tumorile maligne. Cu toate acestea, FDA (Food and Drug Administration) au concluzionat ca „studiul nu a aratat ca parabenii cauzeaza cancer, sau că acestea sunt dăunătoare în nici un fel, iar studiul nu face referire la posibile niveluri de parabeni in tesutul normal.” Multe alte studii au fost făcut, si FDA considera parabenii siguri în produsele cosmetice, la niveluri de până la 25%. Șampoane au de obicei niveluri variind de la 0.01% până la 0.03%, mult sub nivelul periculos. Totuși, parabenii au provocat îngrijorare de ani de zile, și multe branduri oferă acum produse fara parabeni.
Parabenii sunt oficial aprobaţi pentru utilizarea în calitate de conservanţi de Comisia Europeană după ce studiile ştiinţifice au demonstrat că sunt siguri atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru mediu. Comisia Americană pentru Inventarierea Ingredientelor Cosmetice (CIS) a revizuit siguranţa metilparabenului, etilparabenului, propilparabenului şi butilparabenului în 1984 şi din nou în 2005 şi, de asemenea, a ajuns la concluzia că sunt siguri pentru utilizarea în produse cosmetice. FDA-ul (US Food and Drug Administation) crede că în prezent nu există nici un motiv pentru consumatori să-şi facă griji în privinţa utilizării cosmeticelor ce conţin parabeni. http://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/parabenii-sunt-cu-adevarat-periculosi-9923232/
Deci, este samponul daunator?
Samponul curata murdaria, dar inlatura de asemenea si uleiurile naturale, care il fac stralucitor si puternic. Oricum, samponul este vandut ca ceva de care parul tau are absoluta nevoie iar adevarul este de cele mai multe ori ascuns.
Sampoanele sunt compuse de obicei din apa 65-75% si detergenti. Acestia sunt o combinatie de soda caustica, sulfati de sodiu, de amoniac, SLS, nitrati si grasimi sau uleiuri. La acestea se adauga acizi de ingrosare si pentru spuma, deoarece consumatorul a fost invatat prin reclame ca un sampon este cu atat mai eficient cu cat este mai gros si cu cat face mai multa spuma. Ideile acestea sunt complet false, spuma sau densitatea samponului neavand de fapt nicio legatura cu eficienta sa.
Alte alternative naturale pentru un par curat si sanatos ar putea fi :
Faina de secara are un pH de 5, mult mai asemanatoare cu ph-ul natural al scalpului dumneavoastră. Este, de asemenea bogata in vitamine și minerale. Încercați aceasta reteta : făină de secară + apă + coniac.
Mierea are proprietati antimicrobiene,. Acesta are un ph de aproximativ 4, poate fi folosita ca un anti-inflamator, și formează o barieră respirabila. Încercați retet: miere + apa + uleiuri esențiale.
Lapte de nuca de cocos este bogat in proteine si vitamine, are un pH de 6-7. Se amestecă cu un ph mai mic pentru a obține acest echilibru, este foarte importante. Încercați reteta: lapte de cocos + aloe vera + uleiuri esențiale.
Oul asigurați-vă că apa este rece și nu fierbinte atunci când îl puneti pe scalp .După aceea, clătiți cu oțet de mere pentru a scăpa de mirosul oului. Încercați reteta: ou + lamaie.
Speram ca acest articol sa va fie util, si ne dorim sa ne povestiti ce experiente ati avut cu astfel de produse. Tu ce retete naturale pentru par folosesti? Poti sa lasi aici un comentariu.
Sa auzim numai de bine,
Cu drag #JivaHairBoutique
Articol adaptat de pe : http://blog.thebreastcancersite.com/not-using-shampoo/