Istoria dreadurilor


De curand am intalnit cateva persoane care isi purtau parul rasta, dreaduri spuneau ca se numesc. Nu am indraznit sa intreb prima data, dar a doua oara am prins curaj si am intrebat: De ce va purtati parul asa? Care e scopul sau simbolul? Ea mi-a zambit si mi-a dat de inteles ca e satula de intrebarea aceasta… Apoi cu o rabdare si o caldura in voce, mi-a explicat cateva lucruri care m-au fascinat!

Am considerat necesar sa scriu despre istoria dreadurilor, in primul rand pentru ca JIVA este tot un termen Hindus, cultura din care se pare ca si dreadurile isi au originea, si nu direct de la Bob Marley 🙂

Tot din acest motiv, de acum gasiti in magazinul nostru dreaduri sintetice, double ended, 110 cm lungime intr-o gama super colorata.

Dar sa vedem cum au inceput toate…

O relatare afirma ca dread-urile sunt originare din India (desi sunt multi care spun ca Egiptul este locul lor de nastere), avandu-l ca zeitate cu dreaduri pe Shiva si adeptii lui. Se pare ca aceasta cultura indiana este originea spirituala a dread-urilor.

Shiva cu dread-uri
Shiva cu dreaduri

Cu toate acestea, prima dovada arheologica a oamenilor purtand dread-uri vine din Egipt, unde au fost descoperite mumii avand dread-urile intacte.

mumie cu dread-uri
Mumie cu dreaduri
Mumie cu dread-uri din Egipt
Mumie cu dread-uri din Egipt

 Si nu numai in Egipt, ci si in Peru au fost gasite aceste mumii cu dread-uri.

Scheleti cu dread-uri in Peru
Scheleti cu dreaduri in Peru

               Indiferent de originea lor, dread-urile au fost purtate de aproape fiecare cultura la un moment dat. Romanii ii descriau pe celti ca avand parul ca nsite serpi. Triburile germanice si vikingii erau de asemenea cunoscute ca purtatori de dread-uri. Dread-urile au fost purtate si de calugarii ortodocsi din Etiopia din cadrul bisericii Tewahedo, de nazaritii iudaismului, sufitii Qalandri, sadhu ai hinduismului si dervisii islamului si multi altii! Sunt sugestii puternice ca multi crestini timpurii purtau dread-uri, mai ales Samson care se spune ca  avea sapte suvite de par din care provenea puterea lui nefireasca.

Taierea parului lui Samson
Taierea parului lui Samson

              Credinta ca dread-urile confereau purtatorului putere, nu este unica in istorisirile biblice. Multi au crezut ca acea energie (posibil energia fortei vietii, chi, prana etc) iese prin corp prin crestetul capului si avand noduri in par previne sau intarzie iesirea energiei, facandu-l mai puternic si chiar conferind puteri mentale supranaturale si abilitati fizice. In multe culturi s-au purtat dread-uri si in particular, shamanii. Dread-urile au simbolizat de asemeni, recunoasterea si demonstrarea ca exteriorul si orgoliul sunt neimportante. O practica similara era raderea capului, rezultand un cap fara par. Altii inca mai cred ca dread-urile sunt stilul cel mai natural si sanatos de a avea par si de a-l lasa sa creasca in voia lui.

              La inceputul revolutiei industriale, rastafarianismul incepuse sa castige popularitate in randurile populatiei negre jamaicane. Rastafarianismul isi trage convingerile din trei surse principale; Vechiul Testament, cultura tribala africana si cultura tribala hindu. Inainte sa primeasca numele de “rastafarianism”, adeptii lui isi ziceau “dreads”, semnificand frica si respectul lor pentru Dumnezeu. Intr-o incercare de a-i imita pe nazariti si oamenii sfinti hindu, credintele lor au fost modelate dupa ce au inceput sa poarte parul incalcit, acesta fiind momentul cand termenul “dreadlocks” a devenit uzual. Rastafarianismul a capatat atentie in 1930 cand Ras Tafari a fost incoronat imparatul Etiopiei. El a fost fortat sa plece in exil si multi au promis ca nu isi vor taia parul pana ce acesta nu va fi eliberat.

Ras Tafari
Ras Tafari

            Asocierea dread-urilor cu fumatul marihuanei a inceput odata cu miscarea Rasta care a sustinut ca fumatul clarifica gandirea. Intr-adevar, in zilele noastre,multi purtatori de dread-uri (mai mult caucazieni) sunt pro-marihuana.  Si totusi, exista alte secte ale rastafarianismului care cred ca orice fel de substanta care altereaza mintea este impura si de asemenea, restrictioneaza consumul de carne rosie si alcool. Acesti puristi sugereaza ca Bob Marley si atitudinea sa extrema de pro-marihuana au afectat reputatia rastafarianismului.

Bob Marley
Bob Marley

               Marley insusi s-a identificat ca rastafarian, iar stilul de par adoptat de el a fost apoi adoptat si de multime, pentru a se extinde si la multe alte subculturi. Ei au devenit foarte populari printre calatorii New Age (paganii indeosebi, care calatoresc din festival in festival in toata tara), hippi, vegani, goti si goti cibernetici. In plus, dread-urile au devenit foarte populare in subcultura de tip jam bands, cum sunt Grateful Dead si Phish.

               Am inteles ca cei ce poarta dreaduri in zilele noastre au ratiuni diferite pentru care au acest stil de par. Unii din ei au la baza scopuri spirituale ca cele de mai sus, altii pentru ca se identifica cu stilul Rasta, iar altii pentru ca pur si simplu iubesc noul look. Dincolo de motivul pentru care purtati dread-uri, se afla cunoasterea motivului, astfel incat, daca cineva va intreaba intr-o zi de ce purtati dread-uri in par sa ii puteti raspunde cu calm si caldura in voce.

Fata cu dreadlocks
Fata cu dreadlocks

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.