Doamna doctor Oana Clatici ne spune mai multe detalii despre alopecie!
Alopecia areata sau pelada în plăci este o afecțiune care constă în apariția unor plăci lipsite în întregime de păr, rotunde, bine delimitate, care apar la nivelul pielii capului sau la nivelul feței – în zonele cu pilozitate.
Este destul de frecventă, reprezentând aproximativ 3,5 % din consultațiile dermatologice.
Apare la toate vârstele, dar cel mai frecvent la persoane tinere ( aproximativ 75 % cazuri apar la vârste între 5-40 ani ). Bărbații sunt de 2 ori mai frecvent afectați decât femeile .
Afecțiunea este cel mai adesea descoperită întâmplător, la coafor sau la frizer, în cazul localizaăii la nivelul pielii capului, deoarece apariția zonei fără păr nu este însoțită de alte simptome: durere sau prurit ( mâncărime ).
Nu se poate spune că alopecia areata are o singură cauză.
Sunt o serie de factori care concură la apariția leziunilor de peladă : constituția genetică, starea de atopie, reacțiile autoimune și stresurile emoționale .
Medicul dermatolog este cel care va face o anamneză amănunțită și vă va recomanda o serie de analize .
Adesea pacientul declară că în ultimul timp a trecut printr-o perioadă de stres psihic sau de instabilitate psihică , examene, a suferit o intervenție chirurgicală etc. Aceștia sunt factori adjuvanți sau declanșatori ai apariției peladei în plăci.
Alți factori care pot precipita apariâia peladei sunt reprezentați de prezența de focare infecțioase (amigdaliene, sinusale, dentare ), de parazitoze intestinale .
Și factorii endocrini pot fi implicați : afecțiuni tiroidiene ( mixedem, boala Basedow, boala Hashimoto ), diabet zaharat, insuficiența ovariană sau paratiroidiană. Uneori se asociază cu deficiențe imunologice ( lupus eritematos, sclerodermie, boli autoimune ).
În cazul copiilor, se pare că o deficiență a sistemului imunitar, face să fie afectați foliculii piloși, având ca urmare căderea părului .
Este o afecțiune cu evoluție imprevizibilă. Uneori rămân plăci izolate, alteori se întind și interesează pielea capului în totalitate. Fără tratament, leziunile pot uneori să persiste luni și ani de zile. Există cazuri de vindecare spontană ( după 4-10 luni în 30 % cazuri ) sau poate apare extindere rapidă, cu plăci multiple, care evoluează spre pelada decalvantă (alopecia totală, alopecia universală ) – ( în 5% cazuri ). Alopecia totală poate debuta printr-o placă banală, apoi apar alte plăci care se extind rapid in suprafață, astfel încât în câteva săptămâni se poate ajunge la calviție totală ( firele de păr, în aparență sănaăoase, se elimină ușor la tracțiune ). Alopecia totală este foarte dificil de tratat, adesea fiind definitivă.
În cazul localizării plăcilor fără păr la nivelul cefei, apoi lateral simetric până în spatele urechilor și chiar la frunte, vorbim despre pelada ofiazică, foarte rebelă la tratament.
Cel mai adesea, căderea părului se face în pielea capului, dar de multe ori plăcile alopecice se găsesc la barbați adulți și la nivelul bărbii . Plăci alopecice se constată și la nivelul sprâncenelor iar genele pot cădea adeseori.
Tratamentul este decepționant în unele situații. Necunoscându-se cauza exactă a peladei în plăci, nu există un tratament cauzal.
Raderea scalpului nu va stimula creșterea părului.
Tratamentul local se practică mai ales și constă în aplicare de dermatocorticoizi , iritanți nespecifici ( cignolin concentrație 0,5-1 % , fenoli), imunomodulatoare, aplicare de DNCB ( dinitroclorbenzen), vasodilatatoare ( minoxidil ), PUVA.
Tratamentul general se face numai în anumite cazuri prin corticoterapie, isoprinosină sau ciclosporină.
La copii se utilizează doar corticoterapia locală, minoxidil. Nu se utilizează PUVA.
Se tratează tulburarile neuropsihice cu sedative, neuroleptice, tranchilizante. Se tratează eventualele focare infecțioase.
Potrivit unui studiu publicat în Archives of Dermatology, uleiurile esențiale pentru aromoterapie, mai ales cel de lavandă, rozmarin, cimbru și lemn de cedru contribuie la refacerea foliculior pilari și stimulează creșterea părului.
Diferitele tratamente naturiste pot fi încercate, dar cel mai adesea creșterea părului în placa alopecică se datorează vindecării spontane și nu eficienței respectivului tratament . Este o simpla coincidență ! Există controverse și în ceea ce privește efectele benefice sau negative ale aplicării de produse care conțin aloe.
Este bine să vă adresați unui medic dermatolog care va efectua o anamneză amănunțită, vă va recomanda investigațiile și tratamentul adecvat.